Citation flow

Samenvatting Artikel

De citation flow is een gegeven dat vertelt hoeveel links naar een specifieke website leiden. Online marketeers proberen vaak dit soort gegevens te achterhalen, vooral om het rendement uit linkbuilding voor de eigen website zo hoog mogelijk te maken. Linkbuilding is immers een belangrijke pijler onder je algehele SEO-activiteiten, oftewel activiteiten die als doel hebben je website zo hoog mogelijk te laten scoren in de zoekresultaten van online zoekmachines.

Hoe valt het belang van de citation flow te verklaren?

Om via linkbuilding te ‘scoren’, is het zaak een rijk en gevarieerd linkprofiel op te bouwen. Dit leidt onherroepelijk tot een verbeterde domein autoriteit van je website, en daarmee mogelijk een hogere ranking. Hierbij is het wel van essentieel belang dat je je backlinks plaatst op externe websites van hoogwaardige kwaliteit. Hoe beter de externe website te boek staat, des te beter jouw backlink wordt beoordeeld door een online zoekmachine als Google.

Ook het aantal backlinks dat je verzamelt is van belang voor je linkprofiel. Dat kwaliteit en relevantie inmiddels belangrijker zijn, wil namelijk nog niet zeggen dat de hoeveelheid backlinks onbelangrijk is. Deze hoeveelheid wordt aangegeven via de citation flow. In principe zorgt een hogere citation flow dus voor meer backlinks en dus een beter linkprofiel. 

Tegelijkertijd berekent men de citation flow op basis van de citation flow van de externe webpagina’s waar jij backlinks hebt laten plaatsen. Scoort een externe website wat dit betreft hoog, dan heeft dat vervolgens ook weer een gunstige invloed op de citation flow van je eigen website.

Zo ontdek je de citation flow van een website

Wil je ontdekken wat de citation flow van een bepaalde website is? Dan is dat, zodra je een handige SEO-tool als Majestic hebt, zeer eenvoudig. Met het gebruiksvriendelijke Majestic kun je in een handomdraai de citation flow van welke website dan ook achterhalen. Bovendien biedt Majestic inzicht in de trust flow van je backlinks. Dat is eveneens zeer belangrijk, iets dat zal blijken uit de volgende alinea.

Hoe citation flow en trust flow met elkaar verbonden zijn

Zoals we eerder in dit artikel al aangaven: bij linkbuilding zijn kwaliteit en relevantie tegenwoordig belangrijker dan aantallen. Gelukkig kun je via Majestic ook de kwaliteit en relevantie van (externe) websites meten. Dit doe je via de trust flow. Hoe beter de trust flow van een website is, hoe aanlokkelijker het is om er een backlink op te laten plaatsen.

In z’n algemeenheid is het raadzaam te proberen om je eigen linkprofiel geleidelijk te laten groeien, zowel qua aantallen (citation flow) als qua kwaliteit en relevantie (trust flow). Prettig is dat beide fenomenen met elkaar verbonden zijn. Hoe beter de citation flow van een bepaalde website is, des te beter is vaak ook de trust flow.

Redactie

Redactie

Een selectie van onze redactie met leuke stukken over online marketing.

Recente blog artikelen

In de dynamische wereld van online marketing is het voor een online marketeer cruciaal om over een breed scala aan competenties te beschikken.