Van kennismaking tot concrete plannen voor Nudging gemeente Boxmeer

Boxmeer

Gemeente Boxmeer is een innovatieve, middelgrote gemeentelijke organisatie die steeds op zoek is naar slimme oplossingen om de organisatie nog verder te te verbeteren. Gemeente Boxmeer heeft al een laag aantal FTE per 1.000 inwoners, een fors lagere inhuur en hogere ambtenarentevredenheid dan gemiddeld in Nederland.

De opmars van nudging bij zowel commerciële bedrijven als overheden triggerde de gemeentesecretaris om de toepassing hiervan binnen de gemeente te verkennen. Dit als een goede vervanger van het bekende instrumentarium van belonen en straffen. Gemeente Boxmeer heeft som digital gevraagd te helpen bij het ontdekken van de mogelijkheden om nudging gemeente in te zetten binnen de organisatie. In een later stadium zal ook nudging van burgers aan de orde komen.

kennismaking met nudging

Het eerste doel was om leidinggevenden kennis te laten maken met nudging. Daartoe heeft som digital een inspirerende en interactieve workshop (de workshop ‘nudging voor gemeentes‘) verzorgd, vol met voorbeelden van verschillende soorten nudges, van zowel overheid als bedrijfsleven. Eenmaal beter bekend met de inhoud en achtergrond van het begrip nudging hebben de ambtenaren in een tweede en derde workshop nudges ontwikkeld voor een aantal concrete uitdagingen binnen hun eigen werkdomein.

concrete plannen voor nudging

Nudging is met enthousiasme ontvangen in Boxmeer en inmiddels een bekend begrip geworden. De eerste plannen worden op dit moment uitgewerkt en uitgerold in de organisatie. Het eerste concrete plan is om nudging in te zetten om een spoedige afhandeling van terugbelverzoeken nog verder te verhogen.

Interesse in nudging voor jouw gemeente? Bekijk onze workshop nudging voor gemeentes

bekijk de workshop

workshop nuding Gemeente Boxmeer

Klant: Gemeente Boxmeer

Uitdaging: kennismaken met nudging én effectief inzetten om concrete problemen op te lossen om de gemeente nóg beter te laten functioneren.

Resultaat: Op dit moment heeft de Gemeente Boxmeer kennis gemaakt met theorie, toepassingen en voorbeelden van nudging. Inmiddels zijn de eerste stappen gezet om nudging in te zetten om de afhandeling van terugbelverzoeken nog verder te verhogen. De eerste resultaten (metingen) hiervan worden in het najaar van 2018 verwacht.