cognitieve bias

Cognitieve bias in marketing en reclame

In online marketing maken we meer en meer gebruik van gedragsinzichten Ook grote e-commerce bedrijven zoals Booking.com, Bol.com en Coolblue. Zij zijn inmiddels meester in het inspelen op 'cognitieve bias' op hun online platforms. Maar 'cognitieve bias' is wel een erg abstract begrip. Daarom in deze blog een duidelijke uitleg én demonstratie van hoe dit werkt.


Sociale bewijskracht: Hoe SIRE met #DOESLIEF de plank (wéér) misslaat

Een aantal weken geleden is SIRE (Stichting Ideële Reclame) de campagne #DOESLIEF gestart. Want, zo stelt SIRE, ‘we zijn steeds minder aardig tegen elkaar’. Hoe effectief is deze aanpak? In deze blog leggen wij deze campagne langs de meetlat van gedragswetenschap en bespreken we de rol van sociale bewijskracht.


Gedragsverandering; de kracht van sociale normen

Voor organisaties is het doel van communicatie meestal om een boodschap over te brengen om gedrag van hun doelgroep te beïnvloeden. Mensen in beweging krijgen. Onderzoek én praktijk laten zien dat sociale normen hierbij een grote rol spelen. Maar communicatie is niet altijd effectief. Sterker nog, het is zelfs mogelijk om met communicatie het tegenovergestelde effect te bereiken. Hoe werkt dat?


Succesvolle nudging in de praktijk – het verhaal achter de vlieg in de urinoir op Schiphol

Nudging kan spraakmakend en leuk zijn, maar het mooiste is wanneer met een gedegen aanpak succesvolle nudging in de praktijk wordt gebracht. De nudge op Schiphol is zo'n voorbeeld; iedereen kent het maar er zit daadwerkelijk een goed verhaal achter.


Nudging voor woningcorporaties

Woningcorporaties hebben te maken met grote groepen klanten, en het beïnvloeden van gedrag van deze klanten. Gedrag bijsturen is in de praktijk vooral 'politie-agent spelen'. Daarom is nudging voor woningcorporaties zo krachtig: het is een positief instrument!


Conversie verhogen: de psychologie er achter

Waar kies jij voor? Investeren in meer traffic, of conversie verhogen? SEO is belangrijk, maar de belangrijkste stap is zorgen voor conversie! In deze blog gaan we op de psychologie achter conversie verhogen.


smart online marketing

Nudging in gemeente Boxmeer

Sinds 2017 helpen wij gemeente Boxmeer bij het omarmen en toepassen van nudging. De opmars van nudging bij zowel commerciële bedrijven als overheden triggerde de gemeentesecretaris om de toepassing van nudging in gemeente Boxmeer te verkennen. Dit als een goede toevoeging aan het bekende instrumentarium van belonen en straffen.


smart online marketing

Kiezersopkomst daalt: kan de trend worden gekeerd ?

Op 21 maart 2018 waren de gemeenteraadsverkiezingen. Na afloop ging de aandacht met name uit naar de zetelwinst of -verlies van verkiesbare partijen. De kiezersopkomst is opnieuw gedaald ten opzichte van de voorgaande verkiezingen in 2014. Wij denken dat effectief communiceren en slim nudgen deze trend kan keren.


Richard Thaler: van nudge tot nobelprijs

In oktober 2017 kreeg Richard Thaler de Nobelprijs voor de Economische Wetenschappen toegekend voor zijn bijdrage aan de overbrugging tussen Economie en Psychologie. Maar wat is precies deze bijdrage? In deze blogpost bespreken we wat hij bereikt heeft en waarom hij de Nobelprijs verdient.


smart online marketing

MBTI verdeling buiten Europa

De verdelingen van MBTI-types variëren per land. In deze posting komen de niet-Europese landen aan bod. Het is belangrijk om op de hoogte te zijn van deze verdeling tijdens het doen van internationale onderhandelingen.


Klimaatverandering op de Dutch Design Week

Op de Dutch Design Week namen wij samen met What Design Can Do een klimaatveranderingsurvey af. Uit de resultaten blijkt dat de bezoekers bovengemiddeld bezorgd zijn om de verandering van het klimaat, maar ook positiever dan gemiddeld zijn over de kansen dit probleem aan te pakken.


smart online marketing

Nudge: kleine verandering met GROTE gevolgen

Een nudge kan gedrag in een bepaalde richting sturen, zonder hierbij keuzevrijheid te beperken. Dit is handig voor bijvoorbeeld het bevorderen van verkeersveiligheid, voor gezondheidsdoeleinden en voor het stimuleren van verkoop.


smart online marketing

Ruilen: langere ruilperiode leidt tot minder ruilen – huh?

Hoewel het aannemelijk lijkt dat een langere ruilperiode leidt tot meer ruilen, is het tegenovergestelde het geval. Uit onderzoek blijkt dat de moeite van het ruilen hierbij een rol speelt. Voor retailers is dit daarom een belangrijke factor om rekening mee te houden tijdens het opstellen van hun ruilbeleid.


smart online marketing

Bedenkelijke online verleidingstactieken

Hoe ver mag je gaan om de consument te verleiden? In de online marketingwereld zijn dubieuze verleidingstactieken aan de orde van de dag. Maar bij deze manieren van beïnvloeding speelt ook een ethisch vraagstuk.


smart online marketing

10 veelgemaakte denkfouten door consumenten

Wat zijn de 10 veelgemaakte denkfouten door consumenten? Er is een grens aan menselijke cognitieve capaciteit. Het maken van denkfouten ligt op de loer.


conversie weer

Invloed van weer op conversie?

Het is een klassieke vraag: is er invloed van weer op conversie? Verkopen webshops meer op een zonnige, of een regenachtige dag?


Overtuigen volgens het Persuasion Knowledge model

Elk verkoopproces, zowel online als face-to-face, is een overtuigingsproces. Wat weten verkoper en klant hiervan? Het Persuasion Knowledge model biedt inzichten.


smart online marketing

Wereldwijde cultuurverschillen in consumentengedrag

Cultuurverschillen kunnen een rol spelen bij consumentengedrag. De grootste uitdaging als internationaal ingestelde marketeer is rekening houden met cultuurverschillen binnen je doelgroep, en het kiezen van een gepaste marketingstrategie voor elk land waarin je actief bent.


Visuele vragenlijst – VisualDNA

VisualDNA maakt gebruik van een nieuwe, innovatieve vragen technologie gebaseerd op afbeeldingen. Hierbij worden de onderliggende attitudes, waarden, acties en gedragingen zichtbaar gemaakt wat ieder mens uniek maakt.


smart online marketing

Online verschillen tussen man en vrouw

Wil je je website optimaliseren tot beste website, houd dan rekening met online verschillen tussen man en vrouw. Dit leidt tot betere conversie.


Wat de beste websites gemeen hebben – Nathalie Nahai

Nathalie Nahai beschrijft verschillende strategieën die bijdragen aan het ontwerpen van de beste websites. som heeft de 7 belangrijkste punten op een rij gezet.


Het 7e verleidingsprincipe van Cialdini

som maakt gebruik van meerdere modellen die wetenschappelijk onderbouwd zijn. Eén daarvan is het verleidingsprincipe van Cialdini. Afgelopen jaar heeft Cialdini een nieuw, 7e verleidingsprincipe toegevoegd, namelijk eenheid.


digital transformation in B2B blijft achter

Het doorlopen van de klantreis (customer journey) binnen een internetproject leidt gelukkig vaak tot een betere (digitale) klantreis.


smart online marketing

Gedragsbeïnvloeding – hoe BJ Fogg’s model kan helpen

Het BJ Fogg model beschrijft gedrag als een wisselwerking tussen drie factoren: motivation, ability en trigger. Het model helpt bij de realisatie van succesvolle gedragsbeïnvloeding.


Canicas wordt som digital

Onze naam is veranderd in som, onze drive niet: smart online marketing met focus op conversie en rendement.


smart online marketing

De som digital MBTI aanpak: meer resultaat onderaan de streep

Zoals iedereen linkshandig óf rechtshandig is, heeft ook iedereen een aangeboren persoonlijkheid waarmee ongeveer de helft van zijn gedrag bepaald wordt. Hieronder volgt de uitleg van de som digital MBTI aanpak, gebaseerd op Keirsey.


Smartphone conversie

Marketeers in de Benelux realiseren minder hoge smartphone conversie dan hun collega’s in andere Europese landen.


Nudging: beïnvloeden van gedrag

Wat is nudging? Nudging is een duwtje geven in de goede richting door het gewenste gedrag aantrekkelijk te maken, zonder mensen daarbij in hun vrijheden te beperken. Het doel is gedrag (licht) bijsturen, waarbij het gaat om onderbewust gemaakte keuzes.


smart online marketing

Digital nudging

In 2015 is er voor het eerst uitgebreid onderzoek gedaan naar online nudging. Een 5 stappenplan om te begrijpen welk effect een nudge heeft.


som digital en Oberon

som en Oberon ontwikkelen een 'online risico tool' voor Centraal Beheer Achmea. Klanten kunnen op een speelse, interactieve manier de belangrijkste risico's binnen hun branche en bij hun profiel op een rij zetten. Bijbehorende maatregelen worden getoond en de resultaten zijn aan jezelf te mailen.


Nationaal Fonds tegen Kanker

In een interview met directeur Lon Claassen kijken we naar het plan van aanpak om nieuwe donateurs voor NFtK te werven.


Which test won

Op 15 en 16 oktober organiseerde Which Test Won TLE 2015 in Berlijn. In dit artikel een samenvatting van de belangrijkste learnings en tips & tricks.


Online marketing CB

Ook in het jaar 2015 heeft som Centraal Beheer Achmea flink geholpen bij haar ambitie om succesvol te zijn in online marketing.


som digital is verhuisd!

Samen met De Designpolitie en What Design Can Do heeft som de Warmoesstraat ingeruild voor het Kleine-Gartmanplantsoen. Een fotoreportage.


Cialdini verleidingsprincipes

Om optimale conversieresultaten te boeken gebruiken wij alle modellen die in de praktijk bewezen zijn. Een daarvan is de theorie van de Cialdini verleidingsprincipes.


MBTI type en beroep

Wat is het verband tussen MBTI type en beroep? Lees het in deze posting.


som digital op Which Test Won congres Berlijn

Op 15 en 16 oktober 2016 is som in Berlijn, bij Which Test Won's The Live Event Europe. Digitale marketeers uit de hele wereld nemen deel aan dit evenement. Ook Hans Drenth zal hier als conversie consultant optreden.


Native advertising: wat is het precies?

Wat is native advertising precies? Native advertising is simpelweg sponsored content in dezelfde stijl geschreven als de website waarop het gepubliceerd wordt.


Het Decoy Effect

Decoy betekent letterlijk (weg)lokken, en dit is precies waar de Decoy optie voor moet zorgen. Het Decoy effect (ook wel asymmetric dominance genoemd) heeft te maken met het toevoegen van een derde optie wanneer je een goedkope en een dure versie van een product aanbiedt. Hierdoor zullen meer mensen voor de duurdere optie kiezen.


Inzet MBTI in marketing

De indeling in 4 persoonlijkheidstypen van Keirsey is de basis voor het de som MBTI aanpak met persona. Toch zijn er andere persoonlijkheidsindelingen die de moeite waard zijn om te gebruiken bij (online) marketing. Het is dus tijd om te kijken naar de belangrijkste alternatieven voor de MBTI: de 'Big Five' en DiSC.


Persuasive bij Centraal Beheer

Wat komt er zoal kijken bij een dergelijk groot project? Welke partijen zijn betrokken en wat zijn de grote brokken van zo'n marktontroductie? Een kijkje in de keuken bij Centraal Beheer Achmea.


Interview Annebert & Hans

Gedurende het gehele Ondernemers Polis-project (marktintroductie pakket propositie voor de kleinzakelijke markt) werkte som samen met Annebert de Lange, online strateeg bij Centraal Beheer en eindverantwoordelijk voor het project. Samen met Annebert kijkt Hans terug op het afgelopen jaar.


MBTI bij mystery shopping

Erik Steketee van De Processhoppers en Hans Drenth van som zijn een samenwerking aangegaan om de mystery shopping propositie van De Processhoppers verder te versterken.


Verduurzamen kantoorpanden

Het is de nachtmerrie van iedere zakelijk vastgoed eigenaar: huurders die opzeggen omdat het pand niet meer voldoet aan de eisen van deze tijd. Toch is er een oplossing: verduurzaam het energieverbruik!


Wanneer is A/B testen nutteloos!?

In de marketingwereld leeft de mythe dat A/B testen antwoord geeft op alle vragen over de website. Helaas is dit niet het geval, A/B testen werkt alleen wanneer pagina's aangepast worden op basis van inzichten, die vergaard zijn door middel van klantenderzoek.


Conversie verhogen bij formulieren – blijf testen!

Soms zie je een video (in dit geval over conversie verhogen bij formulieren) voorbij komen die je weer even aan het denken zet - dit is er zo een.


e-mailmarketing en conversie focus in 2014

E-Village publiceerde onlangs de elfde editie (2014) van de E-mail Benchmark, een periodiek onderzoek naar de trends en ontwikkelingen op het gebied van e-mailmarketing. Een vergelijking met vorige edities laat een paar opvallende uitkomsten zien.


E-mail marketing werkt nog steeds!

Er is een reden waarom je Inbox altijd propvol lijkt: e-mail marketing werkt. Maar bedrijven kunnen er slimmer voor zorgen dat elke mail telt. U heeft waarschijnlijk, zoals velen tijdens de kerstvakantie, een paar uur besteed aan het uitmesten van uw overvolle Inbox - de aanbiedingen van vakanties en fitnessclubs vliegen je om de oren. De e-mail druk lijkt toe te nemen, en daar is een goede reden voor: het werkt!


Vier marketing trends voor 2014

De donkere dagen rond kerst en oud & nieuw bieden altijd een goede gelegenheid om even vooruit te blikken naar 2014: wat zijn belangrijke trends en issues in het komende jaar? Wat zijn de belangrijkste uitdagingen voor marketeers?


Meer focus bij som digital en RaisingResults

Na 6 geweldige jaren hebben Hans Drenth en Ewald Verhoog besloten zakelijk uit elkaar te gaan. We gaan meer focus aanbrengen in onze activiteiten.


Conversie webshop verbeteren in 7 stappen

Wat zijn nou de belangrijkste zaken die je kunt aanpakken om de conversie van je webshop te verbeteren? Zijn er do's & don'ts waar iedere webshop rekening mee moet houden? Waar moet je mee beginnen? Deze posting geeft handvaten voor iedereen die het gevoel heeft dat de conversie in zijn webshop beter kan.


1:1 marketing


Hoe het soms fout kan gaan met Adwords – Becel + foodwatch

Vandaag wint Unilever voor het tweede opeenvolgende jaar het Gouden Windei voor de meest misleidende boodschap richting consumenten. Vorig jaar won Unilever met witbrood van Blueband. Hoe het soms pijnlijk mis kan gaan met een Adwords campagne illustreert het volgende screenshot....


Middelmatige communicatie

Ken je dat? Dat iedereen verstand denkt te hebben van marketingcommunicatie? En dat dus het hele management-team zijn plas wil doen over de communicatie-uitingen? Van CEO tot HRM-manager. Van hoofd Automatisering tot en met de Financieel Directeur. Allemaal weten ze wat werkt. Omdat ze heel goed weten wat hen zelf raakt, en wat niet.


        zo nu en dan verrassen we je graag met smart results tips & tricks